infoblokk_kedv_final_CMYK_ERFA_10
  |   Küldés emailben

SZEMÉLYRE SZABOTT TERÁPIÁT ELŐSEGÍTŐ KUTATÁSOKHOZ ÚJ GÉNANALITIKAI LABORATÓRIUMOT HOZ LÉTRE AZ MTA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

Új, nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú génanalitikai laboratórium fejlesztésébe kezdett az MTA Természettudományi Kutatóközpont, amelynek anyagi hátterét a hazai és európai uniós forrásból finanszírozott „VEKOP.2.3.3-15 Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” pályázaton elnyert több mint 216 millió Ft vissza-nem-térítendő támogatás jelenti.

A hároméves program, amelynek címe „A személyre szabott terápiát elősegítő biomarker kutatásokhoz szükséges analitikai laboratórium fejlesztése” (VEKOP-2.3.3-15-2017-00014), 2017. szeptember 1-én indult. Célja biomarkerek, biomarker-panelek kutatása és fejlesztése orvosi diagnosztikai felhasználásokra és személyre szabott terápiás eljárások elősegítésére. Ezen biomarkerek az orvosi diagnosztika egyre fontosabb új lehetőségeit biztosíthatják, alkalmazásukkal lehetőség adódik a rendelkezésre álló terápiák közül a beteg számára optimális gyógyulást eredményező és a legkevesebb mellékhatást okozó célzott, személyre szabott kezelés kiválasztására.

A kialakításra kerülő génanalitikai laboratórium egyszerre alkalmas felfedező kutatásokra és a felfedező fázisban megismert biomarkerek azonosítására. A laboratóriumban működő műszer-együttes nemzetközileg is az élvonalba tartozó, többszintű kutatásokat tesz lehetővé a nukleinsav alapú biomarker vizsgálatokban. Különösen fontos tényező, hogy a legmodernebb módszerek kiszolgálásához olyan műszerek állnak rendelkezésre, amelyek a nagy-áteresztőképességű vizsgálatokhoz háttérrel szolgálnak, rugalmasan változtatható platformjukkal többféle, nukleinsav-alapú detektálási technológiát tesznek lehetővé. A projektben résztvevő kutatócsoportok új diagnosztikus metodikákat fejlesztenek ki, amelyek alkalmasak lehetnek nagyszámú beteg szűrésére és differenciál-diagnózisára. A műszerfejlesztéshez kapcsolódó projektben megvalósuló kutatási tevékenységek súlyos, népegészségügyi jelentőségű kórképekhez (onkológiai és terhességi kórképekhez, metabolikus és hematológiai betegségekhez) kapcsolható biomarkerek azonosítását célozzák, valamint a gyógyszer-metabolizáló képességhez igazított személyre szabott terápiás lehetőségeket tárják fel.

A modern laboratórium nemcsak az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoportjai számára elérhető, de a velük együttműködő felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és ipari partnerek számára is. A hazai téren egyedülálló és nemzetközileg is kiemelkedő laboratórium létrehozásának stratégiai célja a kiválósági csoportok pályázási erejének növelése, a diagnosztikai fejlesztő tevékenységben való részvétel. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont aktív részt vállal több egyetem (Semmelweis Egyetem, ELTE, BME) graduális és posztgraduális képzésében, így az új génanalitikai műszer-együttes kiváló lehetőséget biztosít az oktatott szaktárgyak fejlesztésére, új tárgyak indítására, a kutatói utánpótlás magasabb szintű képzésére, valamint a nemzetközi kutatóképzéshez való kapcsolódásra.

Az infrastrukturális fejlesztéshez szükséges 216 356 979 Ft támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A sajtótóközlemény itt olvasható