Bajusz Rácz_25
  |   Küldés emailben

Kettős siker Oroszországban

Szentpéterváron, 2018. február 26. és március 2. között rendezték meg az Orosz Kemometriai Társaság által kétévente szervezett Winter Symposium on Chemometrics találkozót, idén már 11. alkalommal. A konferencián öt kutató képviselte a hazai kemometriai közösséget, akik közül hárman az MTA TTK munkatársai: Héberger Károly (AKI), Rácz Anita (AKI) és Bajusz Dávid (SZKI). A kutatók két előadást tartottak és egy posztert mutattak be, amelyek változatos területeket fedtek le a 2016-ban elnyert OTKA (K_16) és a 2017-ben elnyert KH (Jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatócsoportok támogatása) pályázataik alapján folytatott kutatási eredményekből.
Bajusz Dávid szóbeli előadásban foglalta össze a molekuláris, kölcsönhatás és metabolomikai ujjlenyomatok, valamint hasonlósági metrikák kemometriai elemzésével kapcsolatos eredményeket, míg Rácz Anita a metabolomikai ujjlenyomatok kemometriai elemzéséről készített egy részletesebb posztert, ezzel is támogatva az említett előadást. A bemutatott előadás nagy sikerére és a poszter iránt mutatott nagy érdeklődésre való tekintettel a konferencia erre kijelölt bizottságai Bajusz Dávidot a legjobb fiatal előadói díjjal, Rácz Anitát pedig legjobb poszter díjjal jutalmazták. A díjazás magában foglal egy koppenhágai kemometriai konferencián (Copenhagen School of Chemometrics 2018) való részvételi lehetőséget, így májusban a fiatal kutatók ismét közösen képviselhetik az MTA TTK-t.

A bemutatott munkákról bővebben a következő publikációkban olvashatnak:
A. RÁCZ, F. ANDRIC, D. BAJUSZ, K. HÉBERGER (2018): Binary similarity measures for fingerprint analysis of qualitative metabolomic profiles. Metabolomics, 14:29. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-018-1327-y

D. BAJUSZ, A. RÁCZ and K. HÉBERGER (2015): Why is Tanimoto index an appropriate choice for fingerprint-based similarity calculations?
Journal of Cheminformatics, Vol. 7:(1) paper 20. 13 p. http://www.jcheminf.com/content/7/1/20