DSC00974

Hírek

Az MTA Jelölőbizottság tájékoztatása

A Jelölőbizottság az elnöki posztra Lovász Lászlót, a főtitkári tisztségre Török Ádámot, főtitkárhelyettesnek pedig Barnabás Beáta Máriát javasolja.
Élettudományi alelnöknek Freund Tamást, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajost, természettudományi alelnöknek pedig Blaskó Gábort, illetve Bokor Józsefet javasolja a testület.

Forrás: MTA honlap

.

Kallo_Denes1_kicsi

Elhunyt Prof. Dr. Kalló Dénes az MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézetének önkéntes tudományos tanácsadója

2017. március 23-án, életének 86. évében elhunyt Prof. Dr. Kalló Dénes, vegyészmérnök, a heterogén katalízis nemzetközileg elismert, tudós kutatója és oktatója.

Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait – az index.hu interjúja Csépe Valériával

Az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, a gyerekek „kütyüaffinitására” építő, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség – mondta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. A pszichológusprofesszor szerint ha nem lesz kilencosztályos iskola, akkor is több időt kell szánni az olvasás és szövegértés elmélyítésére. A mindennapos testnevelést megtartaná, de értelmes tartalommal töltené meg, a tanárok szabadságát a kerettantervek helyett tantervi ajánlásokkal lehetne növelni. Csépe Valéria nem politikai szervezetekkel, hanem [...]

Megkezdte munkáját a Magyar Tudományos Művek Tára Tudományos Tanácsa

Megalakult a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) legfőbb döntéshozó testülete. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezésére létrehozott Tudományos Tanács 2017. március 20-án tartotta alakuló ülését. A testület elnökévé Kamarás Katalint, az MTA rendes tagját, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet kutatóprofesszorát választották.

Forrás: MTA honlap

.

Őssejtek az orvosi alkalmazás közelében, új gyógyszercélpontok agydaganatokban, népmesék és internetes mémek

Az őssejt-kutatás legújabb eredményeiről Sarkadi Balázs akadémikus, az MTA TTK Enzimológiai Intézetének professzora beszélt az InfoRádió és az MTA ismeretterjesztő műsorában.

Forrás: MTA honlap

.

Átadták a Széchenyi-díjakat és a Magyar Érdemrendet

A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére alapított Széchenyi-díjat a Magyar Tudományos Akadémia nyolc tagja és az MTA hat doktora vehette át március 15-én a Parlament Kupolatermében. Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában.

Forrás: MTA honlap

.

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus, az MTA tiszteleti tagja

Életének kilencvenedik évében Beverly Hillsben elhunyt Oláh György, a 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja – tájékoztatta Robert Aniszfeld, a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet ügyvezető igazgatója március 9-én Hargittai István akadémikust. Oláh György 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott a karbokationok kutatásában elért eredményeiért. [Forrás: MTA]

.

Új eredmények az MTA TTK KPI kutatóinak részvételével: Mi történik az alvó kutya agyában?

A világon először tudták magyar viselkedéskutatók megvizsgálni, hogy hogyan változik meg a kutyák alvás alatti agytevékenysége, miután új dolgokat tanultak.

Forrás: Magyar Nemzet
(http://mno.hu/tudomany/mi-tortenik-az-alvo-kutya-agyaban-1389081)
.

Tóth Brigitta (MTA TTK KPI) Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült

Tóth Brigittát, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos munkatársát a humán emlékezeti fenntartási folyamatokat támogató oszcillációs hálózatok elektrofiziológiai elemzéséért jutalmazták  Akadémiai Ifjúsági Díjjal. Forrás: MTA honlap

.

Az MTA TTK kutatója a legidézettebb tudósok között

A napokban küldték ki az elismerő oklevelet azoknak a kutatóknak, akik 2016-ban szakterületük legidézettebb kutatói lettek. A „Highly Cited Scientist” címet a Web of Science kiadója adományozza az elmúlt 10 évben megjelent cikkekre történő hivatkozások alapján. Ebben az összesítésben 2016-ban Magyarországról egyedül Simon István (Enzimológiai Intézet, Fehérjeszerkezet Kutatócsoport) bioinformatikus, az MTA levelező tagja került fel a rangos elismerést jelentő listára.  Forrás: MTA honlap

.

Magyar kutatók fedezték fel az őssejtek differenciálódásának egyik kulcsfehérjéjét

A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg egyebek mellett a csontritkulás és a cukorbetegség kezelésében. A Tks4 nevű fehérje őssejt-biológiai funkcióit Buday László munkacsoportja azonosította az MTA TTK Enzimológiai Intézetében, Vas Virág vezetésével.
A teljes hír az MTA honlapján olvasható.

.

A rákos daganatok keletkezésének és a kezelésekre kialakuló rezisztenciának új mechanizmusait tárta fel a teljes genom elemzése

Az MTA és az ELTE fiatal kutatói is részt vettek abban a nemzetközi rákkutatási együttműködésben, melynek eredményeit a Genome Biologyban, illetve a Nature Oncogene folyóiratában publikálták.

Sikeres szereplés a 34th Informal Meeting on Mass Spectrometry konferencián

Az MTA TTK két fiatal kutatója elismerésben részesült a 34th Informal Meeting on Mass Spectrometry konferencián (Május 15-18, Fiera di Primiero, Olaszország, http://34imms.com).

A legjobb szóbeli előadás díját Bazsó Fanni Laura, a legjobb poszter díjat Turiák Lilla nyerte el. A kitűnő eredményhez gratulálunk, és további sikereket kívánunk nekik!

.

Idén is megrendezésre kerül az “AKI Kíváncsi Kémikus” kutatótábor

Az MTA TTK június végén nyolcadszor fogadja a kutatópalántákat az „AKI Kíváncsi Kémikus” kutatótáborában. A 2016. júnus 27-én kezdődő, egy hétig tartó programban a tehetséges középiskolás diákok kémiai kutatások mellett biológiával is foglalkozhatnak majd. Az Anyag- és Környezetkémiai Intézet hét témája mellett hármat a Szerves Kémiai Intézet, kettőt pedig az Enzimológiai Intézet kutatói fognak vezetni.

A kutatótáborról további információt a http://www.ttk.mta.hu/kutatotabor alatt kaphat.

.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Új tuberkulózis ellenes gyógyszerek fejlesztése indult a NKFIH támogatásával

A Vichem Chemie Kutató Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont által létrehozott konzorcium 79 358 524 forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jogelőd intézménye által kiírt Magyar-indiai (KTIA-DST) K+F+I együttműködési program (TÉT_13_DST) keretében.

A kutatás az Indian Institute of Science-szel együttműködésben valósul meg, az indiai partner munkáját a DST támogatja. A magyar felek 105 589 800 forint összköltségvetésű, Kutatási és Technológiai Innovációs Alap által támogatott projektjének célja olyan új antimikrobiális hatóanyagok kifejlesztése, amelyek képesek lehetnek a [...]