DSC00974

Hírek

mandity_fit_280x10000_kicsi

Mándity István az MTA Lendület programjának idei egyik nyertese, kutatását az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában kezdi meg

Mándity István az MTA Lendület programjának idei egyik nyertese, kutatását az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában kezdi meg

2013_10_13_mta_q2_42

Nemzeti Kutatási Programok 2017 – Agykutatás és onkológia konferencia az MTA TTK-ban 2017. május 24-25.

2013_10_13_mta_q2_41

European Chemical Biology 2017 konferencia az MTA TTK-ban 2017. július 2-4

 

2017 Július 2-4 között az MTA TTK a Magyar Kémikusok Egyesületével közösen szervezi az ECBS2017 konferenciát. Intézetünkből Kele Péter, London Gábor, Ferenczy György, Keserű György, Szakács Gergely és Reményi Attila a rendezvény fő szervezői. A konferenciára számos országból érkeznek a résztvevőket és neves külföldi előadók. A konferencián jelen lesz az egész EU-OPENSCREEN közösség is.

Az  EU-OPENSCREEN szervezet nagy, nemzetközi léptékű akadémiai gyógyszer hatóanyag fejlesztési projektek révén ismert. Kémiai kulcsok az élő anyag rejtelmeihez című projektük is kiemelt fontosságú. A  téma jelentőségét alátámasztja az is, hogy az [...]

2006_48_2q2

Megválasztották az MTA új vezetőit

Az MTA 188. közgyűlésén megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia főállású vezetőit. Az Akadémia elnöke újabb három évre Lovász László, főtitkára Török Ádám, főtitkárhelyettese Barnabás Beáta. Az alelnöki pozíciót Bokor József, Freund Tamás és Vékás Lajos töltik be 2020-ig.

A teljes hír az MTA.hu honlapján olvasható

.

2006_48_2q2

Tisztújító közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémián május 8-10-én

Az MTA legfőbb döntéshozó testületének hétfőn kezdődő, 188. ülését Lovász László elnök nyitja meg. Hétfőn adják át a legrangosabb akadémiai elismeréseket, utána a megszokottnál is több témát tartalmazó munkaközgyűlés következik, kedden pedig zárt ülésen megválasztják az MTA tisztségviselőit. Az idei közgyűlésen rendezik meg először a fiatal kutatók fórumát.

A teljes hír az MTA.hu honlapján olvasható

.

A módszer, ami jobb a kemoterápiánál

Amerikai kutatások azt vizsgálják, hogy biológiailag lebomló nanorészecskék segítségével hogyan lehet átprogramozni az immunsejteket – más néven a T-limfocitákat –, hogy azok felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket. A nanotechnológiás immunterápia egyszer forradalmasíthatja a jelenleg használatos rákkezelési módokat is, ehhez azonban még nagyon sok kísérletre van szükség – mondta az InfoRádiónak Vértessy Beáta biokémikus, az MTA Enzimológiai Intézetének kutatója, a BME egyetemi tanára.

A teljes cikk az InfoRadio honlapján olvasható

.

6

Elsőként figyeltek meg hattagú molekulagyűrűket metanol-víz elegyek hűtése során az MTA kutatói

Az alkoholos oldatok mikroszkopikus szerkezetének hőmérsékletfüggését eddig mindössze egyetlen röntgendiffrakciós méréssorozat írta le. A metanol-víz elegyek atomi szintű szerkezetét az MTA Természettudományi Kutatóközpont és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös kutatása keretében elemezték.

A teljes hír az MTA.hu honlapján olvasható

.

kicsi kep

Fém-mentes katalizátorral szintetizálható illatok az MTA TTK kutatóinak új eljárásával

Új kémiai módszerek új lehetőséget teremtenek a vegyészek számára, hogy hatékonyabb, egyszerűbb vagy környezetbarátabb mód nyíljon vegyületek előállítására, amelyek azután új gyógyszerek, illat- és más, funkcionális anyagok formájában hasznosulhatnak. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémiai Intézet munkatársai, Bakos Mária, Gyömöre Ádám, Domján Attila és Soós Tibor nemrég számoltak be egy új katalitikus módszerről, amelynek segítségével egyedi módon alakítható ki a szerves kémiában kiemelt szerepet betöltő éterkötés.

A teljes hír az MTA.hu honlapján olvasható

.

„Nagy megtiszteltetés és kemény munka” – Lovász László elnökjelölti koncepciója 2017–2020-ra

Fiatalítás, női akadémikusok, kutatóintézet-hálózat, országos kutatási programok, kormány- és nemzetközi kapcsolatok, társadalmi szerepvállalás – az mta.hu teljes terjedelmében közli az akadémikusoknak és a nem akadémikus közgyűlési képviselőknek korábban már megküldött elnökjelölti koncepciót (Lovász László elnökjelölti koncepciója itt olvasható)

Lovász Lászlót 2014-ben választották az MTA elnökévé. Az MTA Jelölőbizottsága az elektronikus közvélemény-kutatás és a tudományos osztályok javaslatai alapján idén egyedüli jelöltként őt javasolta az elnöki tisztségre a 2017–2020 közötti időszakra, azaz egy második hároméves ciklusra. Lovász László vállalta [...]

MTA Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) részt vesz a „HyLAW” horizontális tematikájú kutatási projektben

A ’Hydrogen Europe’ szervezet koordinálásával „HyLAW” nevű projekt indult az EU 18 országában, 23 projektpartner részvételével. Magyarországról az MTA Természettudományi Kutatóközpont vesz részt a projektben és a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület segíti munkáját.

Az MTA elnöke a CEU-ról

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az mta.hu-nak elmondta: fontos, hogy a CEU maradjon. Az MTA álláspontja az, hogy fontos ennek a jelentős szakmai műhelynek a fenntartása.

Forrás: MTA honlap

.

Az MTA Jelölőbizottság tájékoztatása

A Jelölőbizottság az elnöki posztra Lovász Lászlót, a főtitkári tisztségre Török Ádámot, főtitkárhelyettesnek pedig Barnabás Beáta Máriát javasolja.
Élettudományi alelnöknek Freund Tamást, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajost, természettudományi alelnöknek pedig Blaskó Gábort, illetve Bokor Józsefet javasolja a testület.

Forrás: MTA honlap

.

Kallo_Denes1_kicsi

Elhunyt Prof. Dr. Kalló Dénes az MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézetének önkéntes tudományos tanácsadója

2017. március 23-án, életének 86. évében elhunyt Prof. Dr. Kalló Dénes, vegyészmérnök, a heterogén katalízis nemzetközileg elismert, tudós kutatója és oktatója.

Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait – az index.hu interjúja Csépe Valériával

Az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, a gyerekek „kütyüaffinitására” építő, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség – mondta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. A pszichológusprofesszor szerint ha nem lesz kilencosztályos iskola, akkor is több időt kell szánni az olvasás és szövegértés elmélyítésére. A mindennapos testnevelést megtartaná, de értelmes tartalommal töltené meg, a tanárok szabadságát a kerettantervek helyett tantervi ajánlásokkal lehetne növelni. Csépe Valéria nem politikai szervezetekkel, hanem [...]

Megkezdte munkáját a Magyar Tudományos Művek Tára Tudományos Tanácsa

Megalakult a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) legfőbb döntéshozó testülete. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezésére létrehozott Tudományos Tanács 2017. március 20-án tartotta alakuló ülését. A testület elnökévé Kamarás Katalint, az MTA rendes tagját, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet kutatóprofesszorát választották.

Forrás: MTA honlap

.