|   Küldés emailben

MRI kutatási módszerek fejlesztése, új eljárások kidolgozása

Szekvenciafejlesztés: Többdimenziós RF pulzusok tervezése fázismegszorított képalkotáshoz

A Központ módszerfejlesztési kutatásainak lényeges eleme a németországi Center of Magnetic Resonance Research Bavaria kutatóközponttal, illetve a Siemens Healthcare-rel együttműködésben az erősen gyorsított képalkotás területén végzett szekvenciafejlesztés. Ismert, hogy hogy fázisban megszorított rekonstrukciós eljárások alkalmazásával a leképezni kívánt objektum fázisa jelentősen hozzájárul a rekonstrukció hatékonyságához, valamint létezik olyan optimális fáziseloszlás, amely a párhuzamos képalkotás által okozott SNR veszteséget – a g-faktort – minimálisra csökkenti az adott mérési elrendezésben. Célunk olyan többdimenziós rádiófrekvenciás gerjesztések tervezése, melyekkel a gerjesztési szög térbeli homogenitásának megtartása mellett elérhető ez a fáziseloszlás, így lehetővé téve nagy gyorsítási faktorok használatát, elfogadható SNR csökkenés mellett.

DTW

Longitudinális vizsgálatok és biomarker kutatások esetén robosztus és szenzitív nyugalmi funkcionális konnektivitás számítási eljárásra van igény: korreláció számítás helyett alkalmazzunk Dynamic Time Warping (DTW) távolságot.

Dynamic Time Warping távolság alapú konnektivitás előnyei:

  • képes dinamikusan változó idő- (fázis-) késéseket, kisebb alaktorzulásokat figyelembe venni az idősorok között
  • többszöri mérésekben alany és csoport szinten is robosztusabb konnektivitás értékeket eredményez, mint a korreláció számítás
  • robosztussága ellenére a DTW alapú konnektivitás a csoportok közötti különbségekre érzékeny marad