enzimologia_09
  |   Küldés emailben

Könyvtári szolgáltatás


TTK Információs Központ és Könyvtár honlapja

Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet könyvtára


Az MTA KIK összefoglalója az EISZ szolgáltatásokról


A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)

Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) létrehozásának és működésének célja, hogy legyen egy sok célra hasznosítható nemzeti bibliográfiai adatbázis Magyarországon. A Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), a Magyar Rektori Konferencia, az OTKA és az Országos Doktori Tanács 2008 második felében kezdte meg az egyeztető tárgyalásokat. Az öt alapító intézmény, továbbá a koncepciót támogató OKM és NKTH egyetértett abban, hogy a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartását és bemutatását kell megvalósítani az MTMT, illetve a rendszerhez csatlakozó szervezetek segítségével. Az MTMT megalakulásáról a 35/2009. (VI. 23.) számú elnökségi állásfoglalás rendelkezik. (Akadémiai Értesítő LVIII/2009. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 186 o.)

Forrás: https://www.mtmt.hu/content/magyar-tudomanyos-muvek-tara

Keresés az adatbázisban: https://vm.mtmt.hu/www/index.php

Az MTA elnökének 27/2012. (IX. 24.) számú határozatának megfelelően: „a tudományos művek nyílt hozzáférésű elérhetőségét” gyűjti az MTMT.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ REAL repozitóriuma

A REAL az MTA és/vagy az OTKA által támogatott kutatási programok keretében készült publikációk teljes szövegű anyagát tartalmazza. A tudományos művek hosszú távú megőrzését és hozzáférhetőségét biztosítja a REAL. Üzemeltetője az MTA Könyvtár és Információs Központ

A nyílt hozzáférés (open access) közzététel egyik módja a repozitóriumban történő elhelyezés.

Az MTA elnöke 27/2012 (IX.24) számú határozatában rendelkezett a tudományos művek open access közzétételéről, a lehetséges közzétételi módok között külön megjelölve a REAL-ban, az MTA Könyvtár és Információs Központ repozitóriumában való elhelyezést.

További információk a repozitóriumról: http://real.mtak.hu/information.html

Budapest, 2013. június


MTA Természettudományi Kutatóközpont intézeti MTMT 5-ös adminisztrátorai (2016)